siperianhusky rotuna

Siperianhusky on nimensä mukaan kotoisin Siperiasta. Rotu kuuluu pystykorvaisiin koiratyyppeihin ja kuuluu rotutyhmään FCI5. Luonteeltaan se on utelias, fiksu, kiltti ja valpas. Säkäkorkeudeltaan rotu on noin 50-60cm korkeita. Nartut ovat uroksia pienempiä. Siperianhusky painaa usein 20-25kg. Siperianhuskyjen elinikä liikkuu 12-15 vuoden paikkeilla. Sen turkki on lämmin ja paksu, sillä se on sopeutunut Siperian kylmiin säihin. 

Rotu on parhaiten tunnettu rekivetäjänä ja niiden kanssa onkin hyvä harrastaa valjakkoajoa. Sen lisäksi rotu voisi soveltua myös harrastusmaisempiin lajeihin, kuten tokoon. Näyttelyissäkin rotua näkee paljon.

värit

Siperianhuskyjen värikirjo on erittäin laaja. Useimmiten näkee mustavalkoisia yksilöitä, mutta huskyt voivat olla melkein minkä värisiä vaan. Muita yleisiä värejä ovat harmaavalkea, valkea ja ruskeavalkea. Myös sablemainen ja sudenharmaa väritys ovat mahdollisia. Siperianhuskyllä esiintyy myös verrattain paljon heterokromiaa, eli erivärisiä silmiä.

jalostus

Rodun kasvatukseen liittyy erittäin paljon suosituksia ja jopa sääntöjä. Jalostukseen tulee käyttää vain terveitä ja rodunomaisia yksilöitä. Luonteeltaan koiran tulee siis olla ystävällinen ja seurallinen. Koira ei saa olla aggressiivinen, mutta pidättyväisyys vieraita kohtaan on normaalia. Rodun yleisimmät sairaudet ovat erilaiset silmäsairaudet ja epilepsia. Sairaita yksilöitä ei missään nimessä saa käyttää jalostuksessa. Rotu on kuitenkin suhteellisen terve eikä sillä ole esim. anatomisia tekijöitä jotka altistaisivat sitä terveysongelmille.

Siperianhuskyllä ei ole virallista PEVISA- ohjelmaa jossa määriteltäisiin sääntöjä rodun terveydestä ja jalostuksesta. Rodun lonkkakuvaustulokset näyttävät hyviltä, noin 70% koirista on A-lonkkaisia. Alle 10% koirista saa lonkkakuvauksista tuloksen C-E. Suositeltavaa olisi käyttää jalostukseen koiraa, jonka lonkat ovat hyvät (A tai B). Iso osa huonot lonkkatulokset saaneista koirista on näyttelylinjaisia.

tiivistelmä ihanteellisesta ja jalostuskäyttöön sopivasta koirasta

A- tai B-lonkat
ei perinnöllisiä sairauksia
terveet kyynärät, polvet, silmät, selkä, sydän
näyttelyistä saanut vähintään laatuarvostelun H
saanut kisakokeesta REK1- tuloksen

Huom! Huomaathan, että kyseessä on virtuaalikoirien harrastustoiminta, jolla ei ole mitään tekemistä oikean elämän tai oikeiden koirien koe- ja harrastustoiminnan kanssa. Lue lisää virtuaalikoiratoiminnasta tältä sivulta.
Sivun kuvat © Pixabay
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!